Cykelvänlig arbetsplats

Utmärkelsen Cykelvänlig arbetsplats riktar sig till arbetsgivare och arbetsplatser i Växjö kommun som uppmuntrar och underlättar för sina anställda att cykla till jobbet.

Det finns många arbetsplatser som på olika sätt underlättar och gör det enkelt för sina anställda att cykla till jobbet. Med Cykelvänlig arbetsplats vill vi uppmuntra ännu fler arbetsplatser att erbjuda bra förutsättningar som motiverar till cykling.

Hur går det till?

Utgångspunkten för utmärkelsen är webbplatsen Cykelvänligast Länk till annan webbplats. där arbetsplatsers "cykelvänlighet" avgörs av hur många cykelvänliga kriterier som uppnås. Totalt finns 48 kriterier som alla handlar om att underlätta cyklandet för anställda, till exempel att kunna erbjuda en cykelpump och verktyg för att laga en punktering, möjlighet att duscha och byta om, säkra cykelparkeringar, tjänstecyklar med mera. Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyller får de en till fem stjärnor. Ju fler stjärnor desto cykelvänligare arbetsplats.

Hur vinner man cykelvänligast arbetsplats?

En jury utsedd av medlemmar i projektledningen utser sedan vinnarna bland de deltagande arbetsplatserna. Förutom cykelvänligast arbetsplats finns även utmärkelserna Årets nykomling och Årets cykelidé. Arbetsplatser som anmäler sig erbjuds även rådgivning för att de ska kunna bli en ännu mer cykelvänligare arbetsplats.

Alla arbetsplatser är välkomna att delta i den nya omgången som drar igång den 11 maj. Vinnaren koras i december 2022.

cykelvanligast.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om kriterierna och enkelt anmäla din arbetsplats. Anmälan och deltagande är kostnadsfritt.

Tips för att bli en cykelvänligare arbetsplats!

  • Köp in en pump och enkel verktygssats till arbetsplatsen och ha lättillgänglig vid receptionen eller ingången.
  • Arrangera en cykeltävling – vilket medarbetarteam cyklar mest? HR mot IT, projektledare mot chefer? Kom ihåg, gör det kul och lättsamt!
  • Inför förmånscyklar där medarbetare kan leasa en cykel genom bruttolöneavdrag, det gör det lättare för fler att testa elcykel eller en annan drömcykel.
  • Stärk teamkänslan genom en vårutflykt med cykelinslag.
Senast uppdaterad: 28 juni 2022