Dom bästa i Sverige koras i Växjö

Visste ni att Yrkes-SM är den fjärde största SM-tävlingen som existerar i Sverige? Och Yrkes-SM fyller just nu Tipshallen i Växjö till bredden, med hugade elever som visar upp men även tävlar i hantverk och serviceyrken.

Igår träffade jag bland annat en elev som förra året var med i VM i Ryssland och tävlade i kategorin ”hotellreceptionist”. På frågan hur man tävlar i det, fick jag ingående massor av exempel på upplägget. Att man som tävlande står med publik vid en reception, alla ser allt vad man gör (bokningar, telefonsamtal osv vid disken) och så kommer skådespelare som har rollen att vara utmanande kund med kniviga situationer vid incheckning och utcheckning. Exemplen var många och det var många och långa skratt både från mig och andra som satt vid samma bord.

Han berättade även att man som SM-vinnare som skulle tävla i VM, fick vara ett par veckor på Bosön och dess mycket välkända träningsanläggning för att träna på sin gren. VM förra året gick som sagt i Ryssland och vår svenska student vann inte utan kom på bronsplats. Guldmedaljören kom från Ryssland och priset i Ryssland när man vinner är att man blir ekonomiskt oberoende och försörjd från den dagen man vinner då det är en sådant stort prestigepris i detta land. Om det löftet som gavs till guldmedaljören verkligen håller i ett land som i vart fall jag uppfattar inte fullt brukar hålla vad man lovar, förtäljer dock inte historian men intressant är det.

Så veckans tips är såklart att bege sig till Yrkes-SM uppe på Arenastaden Länk till annan webbplats., det finns massor att se och massor att testa, inte minst för barn. Och så tävlingar då såklart, om vilka som är bäst i Sverige i praktiska yrken som ju är så viktiga.

Ha en fin maj-onsdag!

//M

Senast uppdaterad: 11 maj 2022