Skagaströnd

Skagaströnd, beläget mellan Húnaflóiviken och Spákonufellberget på nordvästra Island, har varit ett handelscentrum sedan sent 1400-tal, men har anor från 900-talet.

Många var de engelsmän och tyskar som idkade handel här under medeltiden. Invånarna i Skagaströnd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har genom åren visat att de har en stark entreprenörsanda och har framför allt utvecklat fiskeri- och besöksnäringen. Det var till exempel de första islänningarna som byggde en fullt utrustad trålare med produktion ombord

Den storslagna naturen och goda fiskemöjligheterna i närliggande sjöar och åar lockar många besökare, liksom det internationellt kända konstnärscentret Nes, det marina bioteknikföretaget BioPol samt Spákonuhof museum, vilket är uppbyggt kring spåkvinnan Thórdis som sägs vara den första namngivna invånaren i Skagaströnd.

Nes Artist Resiency Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. grundades 2008 och erbjuder konstnärer boende och arbetsplats under vistelsen i Skagaströnd, i syfte att skapa en mötesarena för internationella utbyten och samarbeten mellan konstnärer, författare, skådespelare etcetera.

Det marina bioteknikföretaget BioPol Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ägt av Skagaströnd kommun, startade 2007 och har som mål att undersöka växt- och djurlivet i Húnaflói-bay samt bedriva forskning och verka för nyskapande inom det marina bioteknikområdet.

Skagaströnd har knappt 500 invånare. Avståndet till Reykjavik är 268 kilometer.

Relaterade dokument

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 december 2021
Politik och demokrati